همه چیز درباره آسم یا تنگی نفس
همه چیز درباره آسم یا تنگی نفس
همه چیز درباره آسم یا تنگی نفس
تهیه کننده : حجت الله مومنی
منبع : راسخون
منبع : راسخون
تنگي نفس (آسم) Asthma
- احساس خفگي و اختناق
- خس خس كردن سينه
- سرفه دائم
- كبودي اطراف لب (سيانوز) بخاطر نبودن اكسيژن
آسم يك بيماري آلرژيك است كه مجاري عبور هوا (برونشها) را مبتلا مي سازد. هنگاميكه يك واكنش آلرژيك ايجاد ميشود برونش ها منقبض شده و تنگ مي گردند و بر اثر مخاط مسدود ميشوند و همين امر باعث دشواري در تنفس مي شود.
حمله آسم براي يك كودك مي تواند بسيار وحشتناك باشد زيرا احساس خفگي موجب ترس و وحشت شده، باز هم تنفس را دشوارتر مي كند. عامل اوليه واكنش آلرژي موسوم به آلرژن يا ايجاد كننده حساسيت معمولاً بصورت گرده يا گردوغبار منزل و مانند آنها در هوا پراكنده است. وقتيكه آسم ايجاد شد فشارهاي عاطفي و ورزش نيز مي تواند حملات آنرا بوجود آورد. آسم غالباً در كودكان كمتر از دو سال شروع نميشود. اين بيماري مي تواند يك زمينه ارثي در خانواده داشته باشد و متأسفانه با ديگر بيماريهاي مانند اكزما يا تب يونجه نيز توأم است. البته اكثر كودكان وقتيكه بزرگتر ميشوند بهبودي بيشتري پيدا مي كنند. بسياري از اطفال زير يكسال در صورت مبتلا شدن به التهاب نايژكها يا Bronchiolitis خس خس مي كنند در اين بيماري مجاري كوچك هوا متورم مي شوند. اين اطفال حتماً به آسم مبتلا نيستند اگر بزرگ شوند مجاري هوايي آنها گشادتر شده و خس خس آنها متوقف ميشود. عفونت و نه يك واكنش آلرژيك از علتهاي عمومي اين خس خس بشمار مي آيند.
2- اگر كودك هنگام خواب دچار حمله شود او را راست نشانده و بالشي در پشت او قرار دهيد. يا اگر نخوابيده است وي را روي صندلي بنشانيد تا دستهايش را از پشت بهم برساند و فشار روي سينه كم شود اين كار باعث خواهد شد عضلات سينه با كارآئي بيشتري هوا را بيرون بفرستند.
3- خونسرد باشيد؛ هرگونه اضطراب و نگراني، كودك را بيشتر وحشت زده مي كند.
4- در زماني كه منتظر دكتر هستيد سعي كنيد فكر كودك از توجه به حملات آسم دور شود. مثلاً براي وي آواز بخوانيد و به او كمك كنيد , خس خس سينه را فراموش كند.
ممكن است، در صورتيكه اقدامات ساده تر نتواند از حملات آتي جلوگيري كند اقدام به تجويز داروي استروئيدي كند. ابتدا مقادير كمتر استروئيد بصورت استنشاقي هر سه يا چهار بار در روز تجويز ميشود اگر موثر واقع نشد مقادير بيشتر بصورت قرص داده ميشود.
مراقبت كنيد كه همه داروهاي تجويز شده همواره در دسترس كودك باشد. مدرسه را از بابت احتمال وقوع حملات باخبر كنيد.به يك فيزيوتراپيست مراجعه نمائيد تا وي تمريناتي را براي كمك به او از جهت تنفس بهتر و استراحت بهنگام حمله ها به كودك آموزش دهد.از كودك بخواهيد بايستد يا مستقيم بنشيند تا گنجايش ريه هاي او براي هواگيري بيشتر شود. نگذاريد بر وزن او اضافه شود زيرا اضافه وزن باري اضافه بر ريه هاي او خواهد بود.ورزش و تمرينات متوسط مي تواند تنفس را بهتر كند اما اگر شديد باشد خود امكان حمله آسمي در پي دارد. اما شنا مخصوصاً مي تواند مفيد باشد.
نقش عوامل محيطي (مثل مواد حساسيت زا يا آلرژن ها و مواجه شدن با دود سيگار) در بروز بيماري آسم و تشديد آن مي تواند بسيار مهم باشد. با اينحال اين عوامل در همه افراد به يك اندازه باعث بروز بيماري نمي شوند و آن فرد بايد استعداد ابتلا به اين بيماري را داشته باشد.
سلولهای «تی هلپر2»موادی پخش می کنند که سبب جذب و فعال شدن دیگر سلولهای التهابزای ریهها می شوند. در سیستم دفاعی افراد معمولی، سلولهای «تی هلپر1»، سلولهای «تی هلپر»2 را وادار می کنند که اثر التهابزائی شان را کم شود. بنابراین هردونوع سلولهای 1و 2 نوعی تعادل در اشخاص سالم به وجود می آورند.
به هرحال در بیماری آسم، سلولهای «تی هلپر» ممکن است از تعادل خارج شوند. اگر سلولهای «تی 1» نتوانند سلولهای «تی2» را خنثی کنند، سیستم ایمنی نمی تواند جلو التهاب مجاری تنفسی را بگیرد.این نظریّه ممکن است با دیگر تعاریفی که نسبت به پخش و شیوع آسم وجود دارند، گره بخورد.
مطالعات نشان می دهد که سرو کار داشتن و مجاورت با دود توتون، و یا مواد حساسیّتزائی مانند غبار اجرام ریز، سوسکها، و پُرز حیوانات ممکن است در گسترش آسم تأثیر داشته باشد.باید گفت آسم در کسانی که دچار آلرژی هستند، بیشتر به وجود می آید، در حالی که تمام اشخاصی که آلرژی دارند به آسم مبتلا نمی شوند.
بر طبق فرضیههای بهداشتی و نشانه های موجود، بچه های امروز کمتر از بچه های دوران گذشته در معرض ابتلا به عفونتهای باکتریال هستند. در نتیجه سیستم دفاعی بدن بچه امکان رشد سلولهائی که سبب آسم می شوند را نمی دهد.آسم در بزرگسالان همچنین می تواند ناشی از نوع کار فرد باشد(آسم شغلی)؛ تماس با حیوانات، ریزومهای پلاستیک، غبار پشم، غبار حبوبات، حشره کشها، و براده ی فلزات، معمولاً به علت واکنش دفاعی بدن نسبت به جرمهای خارجی، می تواند سبب آسم شود. متأسفانه در بعضی افراد، سالها پس از جدائی از مواد آسمزا، ممکن است آسم همچنان ادامه داشته باشد.
به هرحال آسم یک بیماری جدی است و بیمار باید همواره تحت نظر پزشک معالج باشد. چکاپ مرتب باید صورت گیرد؛ و فواصل این چکاپها بستگی به میزان پیشرفت بیماری، و وضع بیمار فرق می کند و از یک ماه تا یک سال درتغییر است. در موارد بحرانی و اورژانس نیز، حتماً باید به بیمارستان رفت و مستقیماً تحت نظر بود.البته با مشورت و تأیید پزشک معالج، بیمار می تواند در تحت نظر یک کارشناس بهداشت و سلامتی هم کمکهای لازم را در خانه برای مدارا با بیماری و تکمیل مداوا بگیرد.
كنترل كردن مايتهاي گردوغبار خانه مي تواند در بعضي از بيماران بسيار با اهميت باشد، اما اين اقدام پر خرجي مي باشد. كشيدن روي تشكها و بالشها با پوششي از پلي تن بسيار مفيد مي باشد، اما كشتن مايتها با استفاده از اسپري هاي سوسك كش براي كنترل بيماري آسم موثر نمي باشد. از نظر تئوري، تمام فرشها و مبلماني كه از پارچه يا مخمل درست شده اند بايد از خانه جمع آوري شوند. عروسكهاي پشمي را بايد هر هفته يكبار و به مدت 12 ساعت در فريزر قرار داد تا مايتها آن كشته شوند. از آنجايي كه اين اقدامات پيشگيري كننده، وقت گير و پرهزينه هستند، اكثر افراد ترجيح مي دهند كه بجاي انجام اين كارها، از اسپري هاي استنشاقي براي كنترل و درمان آسم خود استفاده نمايند.
عدم نگهداري از حيوانات در خانه نيز از آن اقدامات جنجالي و بحث برانگيز است كه عده بسياري از بيماران از انجام آن خودداري مي كنند. با اين حال نگهداري طولاني مدت از حيواناتي مثل سگ، گربه و خرگوش مي تواند باعث بدتر شدن حملات آسم گردد.
براي كشف يك داروي جديد، نياز به مخارج سنگيني است كه اين دارو ابتدا بايد روي حيوانات و سپس روي انسانهاي داوطلب آزمايش شده و بعد از چند سال كه از بررسي روي آن گذشت و نتايج خوبي از آن بسدت آمد مي توان آن را توسط داروخانه ها در اختيار همه قرار داد. امروزه داروهاي زيادي براي درمان آسم تحت آزمايش قرار دارد كه بعد از اينكه نتايج مطلوب آن به اثبات رسيد و اجازه مصرف آن صادر شد، در دسترس همه قرار خواهد گرفت.
من در مورد آينده بيماران آسمي خوش بين هستم. بوجود آمدن داروهايي با عوارض جانبي كمتر و پيشرفت در روشهاي جلوگيري از آسم يا حملات آسم، باعث خواهد شد كه از ناراحتي شما و ساير مبتلايان به آسم كاسته شود.
البته افرادي هم كه در امر درمانهاي طبيعي مشغول به كار هستند، داستانها و ماجراهايي در مورد اثربخشي درمانهايي كه از آنها استفاده مي كنند بيان مي دارند و معتقدند كه اين درمانها بسيار بهتر از درمان با داروهاي شيميايي است. امروزه بحث و مجادله بر سر اينكه كدام روش درماني بهتر است، به شدت در جريان است، گروهي معتقدند كه فقط داروهاي شيميايي موثر هستند و گروه ديگر اعتقاد دارند كه بهترين درمان، درمان طبيعي مي باشد و داروهاي شيميايي را بعنوان سم مي شناسند.
خود من معتقدم كه حقيقت در بين اين دو عقيده قرار دارد واز هر دوي آنها بايد استفاده شود، گرچه اعتقاد من بيشتر بر روي درمانهاي دارويي استاندارد قرار دارد. با اينحال بيمار بايد بعنوان يك كل در نظر گرفت و نه اينكه آن را فقط به عنوان يك مورد آسم نگه كنيم. به عقيده و اعتقاد بيمار بايد احترام بگذاريم و در مورد آن با او بحث نماييم. اغلب، بيمار به هر دو روش درماني اعتقاد دارد. هميشه بايد بخاطر داشته باشيد كه هدف ما، كنترل بيماري آسم و يا حداقل، كاهش علائم آن به حدي است كه مورد قبلو بيمار باشد.
درمانهاي دارويي استاندارد بايد اساس درمان ما را در طولاني مدت تشكيل دهد اما در بعضي از بيماراني كه مي خواهند ساير درمانها را هم امتحان كنند، بايد اين اجازه را به آنها داد، شايد به نتايج خوبي هم برسند. نكته مهمي كه بايد بخاطر داشته باشيد اين است كه نبايد درمان دارويي را به سادگي متوقف نمود و به ساير درمانها پرداخت، زيرا اين كار باعث بدتر شدن وضعيت در بسياري از بيماران مي شود.
" البته استفاده از داروهای تجویز شده برای بیماران مبتلا به آسم، در کنار هرگونه شیوه تنفسی مفید، ضروری است." در میان هر 12 بزرگسال و هر 8 کودک، یک نفر به بیماری آسم مبتلا است.
خودداري از مصرف بعضي از داروهايي كه مي توانند موجب حملات آسم شوند و يا اينكه آن را بدتر نمايند (مثل داروي آسپيرين و داروهاي بتابلوكر) از اهميت زيادي برخوردار است. حتي اگر شما اين داروها را مدتي بدون هيچ مشكل مصرف مي كرديد، در صورتي كه تنگي نفس همراه باخس خس شما شروع شده، مصرف آنها را قطع نماييد.
با اين حال، مهمترين عامل ايجاد كننده حملات آسم (بويژه در كودكان) مواجه شدن با مايتهاي گرد و غبار خانه مي باشد. مايتها، جانوران كوچك و ذره بيني هستند كه از نوك يك سوزن هم كوچكتر مي باشند. اين جانوران كوچك در فرش ها، موكتها، لحاف و تشك و اسباب بازي هاي پشمي كودكان زندگي مي كنند. در هر تشك، حدود دو ميليون مايت وجود دارد!
همچنين بايد بدانيم كه فقط پروتئين موجود در مدفوع اين مايتها موجب بروز آلرژي و آسم مي گردند. وقتي كه يك فرد حساس، در طي يك مدت نسبتاً طولاني در مواجهه با مدفوع اين مايتها كه در هوا پخش هستند بشود، گلبولهاي سفيد اين فرد در مقابل اين جسم خارجي (مدفوع مايت) حساس مي گردد. وقتي پروتئين مدفوع مايتها از طريق استنشاق وارد ريه ميشود، در مخاط برونش ها واكنشي رخ داده و موجب التهاب در مجاري هوايي ميشود. اين التهاب باعث ميشود كه مخاط برونشها حساس شود به طوريكه هرگونه مواجهه بعدي با مايتها يا هر عامل تحريك كننده ديگري موجب تنگ و باريك شدن برونش ها شده و علايم آسم را ايجاد مي كند.
چيزهاي ديگري هم ممكن است به عنوان عوامل شروع كننده حملات آسم مطرح باشند. كشيدن سيگار توسط مادر در هنگام حاملگي و بودن در محلي كه ساير افراد به كشيدن سيگار مشغول هستند، براي كودكان بسيار خطرناك مي باشد.
مجاري هوايي، به طور طبيعي از يك لايه محافظ نازك به نام مخاط يا اپي تليوم پوشانده شده است. اين لايه شامل انواع مختلفي از سلولها ميباشد كه داراي وظايف مختلفي هستند. بعضي از اين سلولها موادي به نام موكوس (mucus) را ترشح مي كنند. همچنين سلولهاي ديگري هم وجود دارند كه مژكهايي بر سطح آنها قرار دارد و وظيفه آن مژكها اين است كه مواد ترشحي موكوس را به حركت در آورده و به لوله هاي برونش مي رساند تا از تجمع بيش از حد آنها جلوگيري شود. اين مژكها توسط دود سيگار، تخريب شده و از بين مي روند و در نتيجه مواد ترشحي موكوس در افراد سيگاري به ميزان زيادي تجمع پيدا مي كند. به همين دليل است كه سيگاريها داراي سرفه هاي خلط داري هستند.
در زير مخاط، لايه ديگري وجود دارد به نام لايه زيرمخاطي، كه اين لايه بر روي صفحات مارپيچ عضلات قرار دارد. در هنگامي كه يك بيمار مبتلا به آسم، مواد تحريك كننده اي مثل گرده گياهان را استنشاق مي كند، اين عضلات منقبض مي شوند.
سه فرآيند مجزا وجود دارد كه منجر به تنگ شدن مجاري هوايي و بروز تنگي نفس همراه خس خس ميشوند. اول، لايه زيرمخاطي در مجاري هوايي متورم ميشود. دوم، سلولهايي كه در مخاط وجود دارند مقدار بيشتري موكوس ترشح مي كنند و سوم، عضلات منقبض مي گردند.
در نتيجه اين سه فرآيند، مجاري هوايي تنگ و باريك مي شوند و سبب مي گردد كه هوا به سختي بتواند وارد و خارج ريه ها شود.در اين حالت تنگي نفس همراه با خس خس ايجاد مي گردد. انواع مختلف درمانهايي كه براي آسم ايجاد شده است، هر يك به يكي از اين سه فرآيند حمله مي كند تا از تنگ شدن مجاري هوايي جلوگيري نمايد.
در بيماري آسم، علايم بيماري ممكن است بدون هيچگونه دليل واضحي رخ دهند و يا اينكه ممكن است در اثر مواجه شدن شخص با عوامل برانگيزاننده اي مثل گرده گياهان در تابستان ايجاد شود. به همين طريق هم، مجاري هوايي مي توانند از حالت تنگ شدن به حالت طبيعي برگردند بدون اينكه دارويي مصرف شود (به طور خودبخودي) و يا اينكه از يك داروي تسكين دهنده استفاده شود.
اقدام2: استفاده منظم از داروي ضدآلرژيك اسپري كرومولين سديم. اگر حملات آسم شما به صورت مكرر و منظم رخ مي دهند، استفاده از اين دارو بسيار مناسب ميباشد.
اقدام3: استفاده از اسپري هاي كورتون دار مثل بكلومتازون در صورتي كه درمان با داروي ضدآلرژيك موثر واقع نشود مي تواند بسيار سودمند باشد. گاهي اوقات جمع شدن اين اسپري در پشت گلو منجر به ايجاد قارچي بنام كانديديازيس (برفك) ميشود. در اين حالت گلو درد ايجاد شده و گاهي اوقات صدا ضعيف ميشود. بهترين راه براي جلوگيري از اين وضعيت، مسواك زدن و غرغره كردن بعد از استفاده از اين اسپري ها ميباشد.
اقدام 4: در صورتي كه با انجام 3 اقدام فوق نتوان آسم را كنترل كرد بايد به مقدار استفاده از اسپري هاي كورتون دار اضافه كرد. استفاده زياد از اسپري هاي كورتون دار باعث ميشود كه مقدار قابل توجهي كورتون وارد خون شود و عوارض جانبي آن ظاهر گردد. بخاطر داشته باشيد كه به محض اينكه آسم شما تحت كنترل قرار گرفت از مقدار استفاده از اين اسپري هاي كورتون دار كم نماييد.
اقدام 5: استفاده از قرصهاي كورتون مثل پردنيزولون. اين يك درمان اورژانس در حملات شديد آسم مي باشد. قرصهاي پردنيزولون در صورتي كه روزانه بيش از 15 ميلي گرم براي مدت طولاني مصرف شوند باعث بروز عوارض جانبي مي گردند. اين عوارض شامل سوءهاضمه، نازك شدن و كبودي پوست، از بين رفتن عضلات و نازك شدن استخوانها مي باشند. با اين حال استفاده كوتاه مدت براي چندين هفته از اين قرصها احتمال كمي دارد كه ايجاد عوارض جانبي نمايد.
عوارض جانبي هر دارويي در افراد سالخورده، بسيار شايعتر از ديگران است. در آسم هاي شديدتر، عوارض جانبي قرصهاي استروئيدي (كورتون دار) مي تواند بسيار شديد باشد. اين عوارض جانبي عبارتند از: پوكي استخوان و تغييراتي در پوست (پوست نازك شده و با برخوردهاي جزئي دچار كبودي ميشود).
بيماراني كه از مقادير زياد اسپري هاي استروئيدي استفاده مي كنند (بيشتر از 1500 ميكروگرم در روز) مي توانند همچنين دچار اين تغييرات پوستي شوند اما البته به ميزان خيلي كمتري.
آسمي كه در سنين بالا شروع ميشود به احتمال زياد تا آخر عمر همراه بيمار خواهد بود و او را رها نخواهد كرد. گرچه شدت آن لزوماً افزايش نخواهد يافت و درمان مناسب و خوب آن، به كنترل خيلي موثر علايم آن منجر خواهد شد.
هر بيماري، هدفها يا نيازهاي خودش را دارد. بعضي از بيماران سالخورده فقط مي خواهند قادر باشند كه در باغ قدم زده و كارهاي جزئي را انجام دهند كه در صورت عدم درمان آسمشان، ممكن است نتوانند همين كار ساده را هم انجام دهند. بعضي ديگر از آنها ممكن است بخواهند كه پياده روي بيشتري كرده و براي خريد به فروشگاه بروند. بنابراين موفقيت در درمان اين افراد، بستگي به هدف و كاري دارد كه مي خواهند انجام دهند.
لزومي ندارد كه بي جهت مقدار اسپري هاي آنها را افزايش دهيم تا به بهبودي بيشتري دست يابيم، فقط كافي است كه اين افراد بتوانند كار خود را به راحتي انجام داده و به هدف خود دست پيدا كنند.
منبع: http://www.118ba118.com
/خ
نشانه ها:
- احساس خفگي و اختناق
- خس خس كردن سينه
- سرفه دائم
- كبودي اطراف لب (سيانوز) بخاطر نبودن اكسيژن
آسم يك بيماري آلرژيك است كه مجاري عبور هوا (برونشها) را مبتلا مي سازد. هنگاميكه يك واكنش آلرژيك ايجاد ميشود برونش ها منقبض شده و تنگ مي گردند و بر اثر مخاط مسدود ميشوند و همين امر باعث دشواري در تنفس مي شود.
حمله آسم براي يك كودك مي تواند بسيار وحشتناك باشد زيرا احساس خفگي موجب ترس و وحشت شده، باز هم تنفس را دشوارتر مي كند. عامل اوليه واكنش آلرژي موسوم به آلرژن يا ايجاد كننده حساسيت معمولاً بصورت گرده يا گردوغبار منزل و مانند آنها در هوا پراكنده است. وقتيكه آسم ايجاد شد فشارهاي عاطفي و ورزش نيز مي تواند حملات آنرا بوجود آورد. آسم غالباً در كودكان كمتر از دو سال شروع نميشود. اين بيماري مي تواند يك زمينه ارثي در خانواده داشته باشد و متأسفانه با ديگر بيماريهاي مانند اكزما يا تب يونجه نيز توأم است. البته اكثر كودكان وقتيكه بزرگتر ميشوند بهبودي بيشتري پيدا مي كنند. بسياري از اطفال زير يكسال در صورت مبتلا شدن به التهاب نايژكها يا Bronchiolitis خس خس مي كنند در اين بيماري مجاري كوچك هوا متورم مي شوند. اين اطفال حتماً به آسم مبتلا نيستند اگر بزرگ شوند مجاري هوايي آنها گشادتر شده و خس خس آنها متوقف ميشود. عفونت و نه يك واكنش آلرژيك از علتهاي عمومي اين خس خس بشمار مي آيند.
آيا خطرناك است؟
ابتدا چه كار بايد بكنيد؟
2- اگر كودك هنگام خواب دچار حمله شود او را راست نشانده و بالشي در پشت او قرار دهيد. يا اگر نخوابيده است وي را روي صندلي بنشانيد تا دستهايش را از پشت بهم برساند و فشار روي سينه كم شود اين كار باعث خواهد شد عضلات سينه با كارآئي بيشتري هوا را بيرون بفرستند.
3- خونسرد باشيد؛ هرگونه اضطراب و نگراني، كودك را بيشتر وحشت زده مي كند.
4- در زماني كه منتظر دكتر هستيد سعي كنيد فكر كودك از توجه به حملات آسم دور شود. مثلاً براي وي آواز بخوانيد و به او كمك كنيد , خس خس سينه را فراموش كند.
آيا مشورت با دكتر لازم است؟
دكتر چه اقدامي انجام خواهد داد؟
ممكن است، در صورتيكه اقدامات ساده تر نتواند از حملات آتي جلوگيري كند اقدام به تجويز داروي استروئيدي كند. ابتدا مقادير كمتر استروئيد بصورت استنشاقي هر سه يا چهار بار در روز تجويز ميشود اگر موثر واقع نشد مقادير بيشتر بصورت قرص داده ميشود.
شما چه كمكي مي توانيد بكنيد؟
مراقبت كنيد كه همه داروهاي تجويز شده همواره در دسترس كودك باشد. مدرسه را از بابت احتمال وقوع حملات باخبر كنيد.به يك فيزيوتراپيست مراجعه نمائيد تا وي تمريناتي را براي كمك به او از جهت تنفس بهتر و استراحت بهنگام حمله ها به كودك آموزش دهد.از كودك بخواهيد بايستد يا مستقيم بنشيند تا گنجايش ريه هاي او براي هواگيري بيشتر شود. نگذاريد بر وزن او اضافه شود زيرا اضافه وزن باري اضافه بر ريه هاي او خواهد بود.ورزش و تمرينات متوسط مي تواند تنفس را بهتر كند اما اگر شديد باشد خود امكان حمله آسمي در پي دارد. اما شنا مخصوصاً مي تواند مفيد باشد.
آسم چگونه شروع مي شود
نقش عوامل محيطي (مثل مواد حساسيت زا يا آلرژن ها و مواجه شدن با دود سيگار) در بروز بيماري آسم و تشديد آن مي تواند بسيار مهم باشد. با اينحال اين عوامل در همه افراد به يك اندازه باعث بروز بيماري نمي شوند و آن فرد بايد استعداد ابتلا به اين بيماري را داشته باشد.
علت آسم
سلولهای «تی هلپر2»موادی پخش می کنند که سبب جذب و فعال شدن دیگر سلولهای التهابزای ریهها می شوند. در سیستم دفاعی افراد معمولی، سلولهای «تی هلپر1»، سلولهای «تی هلپر»2 را وادار می کنند که اثر التهابزائی شان را کم شود. بنابراین هردونوع سلولهای 1و 2 نوعی تعادل در اشخاص سالم به وجود می آورند.
به هرحال در بیماری آسم، سلولهای «تی هلپر» ممکن است از تعادل خارج شوند. اگر سلولهای «تی 1» نتوانند سلولهای «تی2» را خنثی کنند، سیستم ایمنی نمی تواند جلو التهاب مجاری تنفسی را بگیرد.این نظریّه ممکن است با دیگر تعاریفی که نسبت به پخش و شیوع آسم وجود دارند، گره بخورد.
مطالعات نشان می دهد که سرو کار داشتن و مجاورت با دود توتون، و یا مواد حساسیّتزائی مانند غبار اجرام ریز، سوسکها، و پُرز حیوانات ممکن است در گسترش آسم تأثیر داشته باشد.باید گفت آسم در کسانی که دچار آلرژی هستند، بیشتر به وجود می آید، در حالی که تمام اشخاصی که آلرژی دارند به آسم مبتلا نمی شوند.
بر طبق فرضیههای بهداشتی و نشانه های موجود، بچه های امروز کمتر از بچه های دوران گذشته در معرض ابتلا به عفونتهای باکتریال هستند. در نتیجه سیستم دفاعی بدن بچه امکان رشد سلولهائی که سبب آسم می شوند را نمی دهد.آسم در بزرگسالان همچنین می تواند ناشی از نوع کار فرد باشد(آسم شغلی)؛ تماس با حیوانات، ریزومهای پلاستیک، غبار پشم، غبار حبوبات، حشره کشها، و براده ی فلزات، معمولاً به علت واکنش دفاعی بدن نسبت به جرمهای خارجی، می تواند سبب آسم شود. متأسفانه در بعضی افراد، سالها پس از جدائی از مواد آسمزا، ممکن است آسم همچنان ادامه داشته باشد.
به هرحال آسم یک بیماری جدی است و بیمار باید همواره تحت نظر پزشک معالج باشد. چکاپ مرتب باید صورت گیرد؛ و فواصل این چکاپها بستگی به میزان پیشرفت بیماری، و وضع بیمار فرق می کند و از یک ماه تا یک سال درتغییر است. در موارد بحرانی و اورژانس نیز، حتماً باید به بیمارستان رفت و مستقیماً تحت نظر بود.البته با مشورت و تأیید پزشک معالج، بیمار می تواند در تحت نظر یک کارشناس بهداشت و سلامتی هم کمکهای لازم را در خانه برای مدارا با بیماری و تکمیل مداوا بگیرد.
نحوه تشخيص آسم در بيماران
كنترل كردن مايتهاي گردوغبار خانه مي تواند در بعضي از بيماران بسيار با اهميت باشد، اما اين اقدام پر خرجي مي باشد. كشيدن روي تشكها و بالشها با پوششي از پلي تن بسيار مفيد مي باشد، اما كشتن مايتها با استفاده از اسپري هاي سوسك كش براي كنترل بيماري آسم موثر نمي باشد. از نظر تئوري، تمام فرشها و مبلماني كه از پارچه يا مخمل درست شده اند بايد از خانه جمع آوري شوند. عروسكهاي پشمي را بايد هر هفته يكبار و به مدت 12 ساعت در فريزر قرار داد تا مايتها آن كشته شوند. از آنجايي كه اين اقدامات پيشگيري كننده، وقت گير و پرهزينه هستند، اكثر افراد ترجيح مي دهند كه بجاي انجام اين كارها، از اسپري هاي استنشاقي براي كنترل و درمان آسم خود استفاده نمايند.
عدم نگهداري از حيوانات در خانه نيز از آن اقدامات جنجالي و بحث برانگيز است كه عده بسياري از بيماران از انجام آن خودداري مي كنند. با اين حال نگهداري طولاني مدت از حيواناتي مثل سگ، گربه و خرگوش مي تواند باعث بدتر شدن حملات آسم گردد.
سيستم حرارت مركزي خانه ها
درجه حرارت اتاق خواب
عفونت هاي ويروسي
دود سيگار
مدرسه و بازي كودكان
ورزش و ورزشكاران
آينده درمان آسم
براي كشف يك داروي جديد، نياز به مخارج سنگيني است كه اين دارو ابتدا بايد روي حيوانات و سپس روي انسانهاي داوطلب آزمايش شده و بعد از چند سال كه از بررسي روي آن گذشت و نتايج خوبي از آن بسدت آمد مي توان آن را توسط داروخانه ها در اختيار همه قرار داد. امروزه داروهاي زيادي براي درمان آسم تحت آزمايش قرار دارد كه بعد از اينكه نتايج مطلوب آن به اثبات رسيد و اجازه مصرف آن صادر شد، در دسترس همه قرار خواهد گرفت.
من در مورد آينده بيماران آسمي خوش بين هستم. بوجود آمدن داروهايي با عوارض جانبي كمتر و پيشرفت در روشهاي جلوگيري از آسم يا حملات آسم، باعث خواهد شد كه از ناراحتي شما و ساير مبتلايان به آسم كاسته شود.
پيشگيري از آسم
قرص هاي جديد براي درمان آسم
واكسن هاي ضد آسم
ژن درماني
آسم شكننده BrittlE
انواع ديگر درمان هاي آسم
البته افرادي هم كه در امر درمانهاي طبيعي مشغول به كار هستند، داستانها و ماجراهايي در مورد اثربخشي درمانهايي كه از آنها استفاده مي كنند بيان مي دارند و معتقدند كه اين درمانها بسيار بهتر از درمان با داروهاي شيميايي است. امروزه بحث و مجادله بر سر اينكه كدام روش درماني بهتر است، به شدت در جريان است، گروهي معتقدند كه فقط داروهاي شيميايي موثر هستند و گروه ديگر اعتقاد دارند كه بهترين درمان، درمان طبيعي مي باشد و داروهاي شيميايي را بعنوان سم مي شناسند.
خود من معتقدم كه حقيقت در بين اين دو عقيده قرار دارد واز هر دوي آنها بايد استفاده شود، گرچه اعتقاد من بيشتر بر روي درمانهاي دارويي استاندارد قرار دارد. با اينحال بيمار بايد بعنوان يك كل در نظر گرفت و نه اينكه آن را فقط به عنوان يك مورد آسم نگه كنيم. به عقيده و اعتقاد بيمار بايد احترام بگذاريم و در مورد آن با او بحث نماييم. اغلب، بيمار به هر دو روش درماني اعتقاد دارد. هميشه بايد بخاطر داشته باشيد كه هدف ما، كنترل بيماري آسم و يا حداقل، كاهش علائم آن به حدي است كه مورد قبلو بيمار باشد.
درمانهاي دارويي استاندارد بايد اساس درمان ما را در طولاني مدت تشكيل دهد اما در بعضي از بيماراني كه مي خواهند ساير درمانها را هم امتحان كنند، بايد اين اجازه را به آنها داد، شايد به نتايج خوبي هم برسند. نكته مهمي كه بايد بخاطر داشته باشيد اين است كه نبايد درمان دارويي را به سادگي متوقف نمود و به ساير درمانها پرداخت، زيرا اين كار باعث بدتر شدن وضعيت در بسياري از بيماران مي شود.
استرسهاي محيطي و تشديد حملات آسم
تکنیک تنفسی برای مقابله با آسم
فوت و فن نفس کشیدن
" البته استفاده از داروهای تجویز شده برای بیماران مبتلا به آسم، در کنار هرگونه شیوه تنفسی مفید، ضروری است." در میان هر 12 بزرگسال و هر 8 کودک، یک نفر به بیماری آسم مبتلا است.
نحوه درمان آسم
خودداري از مصرف بعضي از داروهايي كه مي توانند موجب حملات آسم شوند و يا اينكه آن را بدتر نمايند (مثل داروي آسپيرين و داروهاي بتابلوكر) از اهميت زيادي برخوردار است. حتي اگر شما اين داروها را مدتي بدون هيچ مشكل مصرف مي كرديد، در صورتي كه تنگي نفس همراه باخس خس شما شروع شده، مصرف آنها را قطع نماييد.
اقدامات درماني
مايت هاي گردوغبار خانه و ساير عوامل
با اين حال، مهمترين عامل ايجاد كننده حملات آسم (بويژه در كودكان) مواجه شدن با مايتهاي گرد و غبار خانه مي باشد. مايتها، جانوران كوچك و ذره بيني هستند كه از نوك يك سوزن هم كوچكتر مي باشند. اين جانوران كوچك در فرش ها، موكتها، لحاف و تشك و اسباب بازي هاي پشمي كودكان زندگي مي كنند. در هر تشك، حدود دو ميليون مايت وجود دارد!
همچنين بايد بدانيم كه فقط پروتئين موجود در مدفوع اين مايتها موجب بروز آلرژي و آسم مي گردند. وقتي كه يك فرد حساس، در طي يك مدت نسبتاً طولاني در مواجهه با مدفوع اين مايتها كه در هوا پخش هستند بشود، گلبولهاي سفيد اين فرد در مقابل اين جسم خارجي (مدفوع مايت) حساس مي گردد. وقتي پروتئين مدفوع مايتها از طريق استنشاق وارد ريه ميشود، در مخاط برونش ها واكنشي رخ داده و موجب التهاب در مجاري هوايي ميشود. اين التهاب باعث ميشود كه مخاط برونشها حساس شود به طوريكه هرگونه مواجهه بعدي با مايتها يا هر عامل تحريك كننده ديگري موجب تنگ و باريك شدن برونش ها شده و علايم آسم را ايجاد مي كند.
چيزهاي ديگري هم ممكن است به عنوان عوامل شروع كننده حملات آسم مطرح باشند. كشيدن سيگار توسط مادر در هنگام حاملگي و بودن در محلي كه ساير افراد به كشيدن سيگار مشغول هستند، براي كودكان بسيار خطرناك مي باشد.
التهاب مجاري هوايي
مجاري هوايي، به طور طبيعي از يك لايه محافظ نازك به نام مخاط يا اپي تليوم پوشانده شده است. اين لايه شامل انواع مختلفي از سلولها ميباشد كه داراي وظايف مختلفي هستند. بعضي از اين سلولها موادي به نام موكوس (mucus) را ترشح مي كنند. همچنين سلولهاي ديگري هم وجود دارند كه مژكهايي بر سطح آنها قرار دارد و وظيفه آن مژكها اين است كه مواد ترشحي موكوس را به حركت در آورده و به لوله هاي برونش مي رساند تا از تجمع بيش از حد آنها جلوگيري شود. اين مژكها توسط دود سيگار، تخريب شده و از بين مي روند و در نتيجه مواد ترشحي موكوس در افراد سيگاري به ميزان زيادي تجمع پيدا مي كند. به همين دليل است كه سيگاريها داراي سرفه هاي خلط داري هستند.
در زير مخاط، لايه ديگري وجود دارد به نام لايه زيرمخاطي، كه اين لايه بر روي صفحات مارپيچ عضلات قرار دارد. در هنگامي كه يك بيمار مبتلا به آسم، مواد تحريك كننده اي مثل گرده گياهان را استنشاق مي كند، اين عضلات منقبض مي شوند.
سه فرآيند مجزا وجود دارد كه منجر به تنگ شدن مجاري هوايي و بروز تنگي نفس همراه خس خس ميشوند. اول، لايه زيرمخاطي در مجاري هوايي متورم ميشود. دوم، سلولهايي كه در مخاط وجود دارند مقدار بيشتري موكوس ترشح مي كنند و سوم، عضلات منقبض مي گردند.
در نتيجه اين سه فرآيند، مجاري هوايي تنگ و باريك مي شوند و سبب مي گردد كه هوا به سختي بتواند وارد و خارج ريه ها شود.در اين حالت تنگي نفس همراه با خس خس ايجاد مي گردد. انواع مختلف درمانهايي كه براي آسم ايجاد شده است، هر يك به يكي از اين سه فرآيند حمله مي كند تا از تنگ شدن مجاري هوايي جلوگيري نمايد.
در بيماري آسم، علايم بيماري ممكن است بدون هيچگونه دليل واضحي رخ دهند و يا اينكه ممكن است در اثر مواجه شدن شخص با عوامل برانگيزاننده اي مثل گرده گياهان در تابستان ايجاد شود. به همين طريق هم، مجاري هوايي مي توانند از حالت تنگ شدن به حالت طبيعي برگردند بدون اينكه دارويي مصرف شود (به طور خودبخودي) و يا اينكه از يك داروي تسكين دهنده استفاده شود.
پنج اقدام درماني در آسم
اقدام2: استفاده منظم از داروي ضدآلرژيك اسپري كرومولين سديم. اگر حملات آسم شما به صورت مكرر و منظم رخ مي دهند، استفاده از اين دارو بسيار مناسب ميباشد.
اقدام3: استفاده از اسپري هاي كورتون دار مثل بكلومتازون در صورتي كه درمان با داروي ضدآلرژيك موثر واقع نشود مي تواند بسيار سودمند باشد. گاهي اوقات جمع شدن اين اسپري در پشت گلو منجر به ايجاد قارچي بنام كانديديازيس (برفك) ميشود. در اين حالت گلو درد ايجاد شده و گاهي اوقات صدا ضعيف ميشود. بهترين راه براي جلوگيري از اين وضعيت، مسواك زدن و غرغره كردن بعد از استفاده از اين اسپري ها ميباشد.
اقدام 4: در صورتي كه با انجام 3 اقدام فوق نتوان آسم را كنترل كرد بايد به مقدار استفاده از اسپري هاي كورتون دار اضافه كرد. استفاده زياد از اسپري هاي كورتون دار باعث ميشود كه مقدار قابل توجهي كورتون وارد خون شود و عوارض جانبي آن ظاهر گردد. بخاطر داشته باشيد كه به محض اينكه آسم شما تحت كنترل قرار گرفت از مقدار استفاده از اين اسپري هاي كورتون دار كم نماييد.
اقدام 5: استفاده از قرصهاي كورتون مثل پردنيزولون. اين يك درمان اورژانس در حملات شديد آسم مي باشد. قرصهاي پردنيزولون در صورتي كه روزانه بيش از 15 ميلي گرم براي مدت طولاني مصرف شوند باعث بروز عوارض جانبي مي گردند. اين عوارض شامل سوءهاضمه، نازك شدن و كبودي پوست، از بين رفتن عضلات و نازك شدن استخوانها مي باشند. با اين حال استفاده كوتاه مدت براي چندين هفته از اين قرصها احتمال كمي دارد كه ايجاد عوارض جانبي نمايد.
تفاوت هاي جغرافيايي افراد مبتلا به آسم
پاييز ، فصلي مناسب براي معالجه آسم
درمان آسم در افراد مسن
عوارض جانبي هر دارويي در افراد سالخورده، بسيار شايعتر از ديگران است. در آسم هاي شديدتر، عوارض جانبي قرصهاي استروئيدي (كورتون دار) مي تواند بسيار شديد باشد. اين عوارض جانبي عبارتند از: پوكي استخوان و تغييراتي در پوست (پوست نازك شده و با برخوردهاي جزئي دچار كبودي ميشود).
بيماراني كه از مقادير زياد اسپري هاي استروئيدي استفاده مي كنند (بيشتر از 1500 ميكروگرم در روز) مي توانند همچنين دچار اين تغييرات پوستي شوند اما البته به ميزان خيلي كمتري.
آسمي كه در سنين بالا شروع ميشود به احتمال زياد تا آخر عمر همراه بيمار خواهد بود و او را رها نخواهد كرد. گرچه شدت آن لزوماً افزايش نخواهد يافت و درمان مناسب و خوب آن، به كنترل خيلي موثر علايم آن منجر خواهد شد.
هر بيماري، هدفها يا نيازهاي خودش را دارد. بعضي از بيماران سالخورده فقط مي خواهند قادر باشند كه در باغ قدم زده و كارهاي جزئي را انجام دهند كه در صورت عدم درمان آسمشان، ممكن است نتوانند همين كار ساده را هم انجام دهند. بعضي ديگر از آنها ممكن است بخواهند كه پياده روي بيشتري كرده و براي خريد به فروشگاه بروند. بنابراين موفقيت در درمان اين افراد، بستگي به هدف و كاري دارد كه مي خواهند انجام دهند.
لزومي ندارد كه بي جهت مقدار اسپري هاي آنها را افزايش دهيم تا به بهبودي بيشتري دست يابيم، فقط كافي است كه اين افراد بتوانند كار خود را به راحتي انجام داده و به هدف خود دست پيدا كنند.
منبع: http://www.118ba118.com
/خ
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}